سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پایگاه اطلاع رسانی شهرستان خوی

خصوصیات جغرافیایی و اقلیمی شهر:

موقعیت جغرافیایی شهر و اطراف آن:

         

شهر خوی در بخش حومه شهرستان خوی در مرکزیت 5 دهستان به نام های 1- دیزج واقع در شمال 2- ولدیان در مشرق 3- قره سو در جنوب شرقی 4- رهال در جنوب و جنوب غربی 5- فیرورق در مغرب و شمال غربی و در زمینی تقریباً مسطح و با شیب کم احداث شده است.

شهر در موقعیت جغرافیایی 44 درجه و 28 دقیقه طول جغرافیایی و 38 درجه و 56 دقیقه عرض جغرافیایی واقع شده و اختلاف ساعت شهر خوی با تهران 25 دقیقه و 34 ثانیه است یعنی ساعت 12 ظهر خوی ساعت 12 و 25 دقیقه و 34 ثانیه تهران است. وسعت آن در محدوده طرح تفصیلی و توسعه و عمران منقضی شده 1050 هکتار و با در نظر گرفتن ساخت و سازهای پیرامونی خارج از محدوده بالغ بر 1422 هکتار است. جلگه خوی در دامنه جنوب شرقی فلات ارمنستان واقع شده و ارتفاع متوسط آن از سطح دریا 1139 متر است. از تمام جلگه های مجاور حتی از دریاچه ارومیه پست تر است و به همین جهت در اصطلاح عوام آن را خوی چوخوری ( گودال خوی ) می نامند. حداکثر ارتفاع شهر در غرب به 1150 متر و حداقل آن در شرق به 1080 متر می رسد.

این شهر در 141 کیلومتری شهر ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی و 143 کیلومتری شهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی و 147 کیلومتری شهر ماکو و 777 کیلومتری تهران واقع بوده و تا مرز ترکیه به خط مستقیم حدود 32 کیلومتر فاصله دارد.

 شیب این جلگه از جنوب باختری به شمال خاوری است و شیب شهر به طور کلی از غرب به شرق می باشد. حداکثر ارتفاع شهر در غرب به 1150 متر و حداقل آن در شرق به 1080 متر می رسد.به عبارت دیگر اختلاف ارتفاع غربی ترین نقطه شهر تا شرقی ترین آن 90 متر می باشد.

رود قطور که از ارتفاعات مرزی ترکیه سرچشمه می گیرد در نزدیکی دهکده چاوشقلی وارد دشت خوی شده و در جنوب شهر خوی به دو شاخه تقسیم می گردد که یک شاخه آن به سمت جنوب و شاخه دیگر به نام قدوق بقان در حاشیه شهر، به سمت شرق جریان دارد. از دیگر منابع آبی این شهر می توان از چشمه خوش بلاغ نام برد که از طریق نهر خوش بلاغ به سمت شرق شهر جریان یافته و نهایتاً به رودخانه قطور منتهی می گردد.

جهت جریان آبهای سطحی در خوی به طور کلی از غرب به شرق است. کوههایی که دور تا دور خوی را فراگرفته اند از ارتفاعات غربی ایران محسوب می شوند و در امتداد قله آرارات ( آغری داغ ) قرار دارند. اهم این کوهها عبارتند از کوههای چله خانه، ایواغلی داغ و ارتفاعات دیزج جمشید خان در شمال، کوههای سلطان باستی و اولالین در مشرق و کوههای علی محمد در جنوب شرقی و ارتفاعات طرق داغ و قزل داغ و شلی قرانجل در جنوب و جنوب غربی و رشته کوههاع آلاداغ که در مغرب شهر واقع است.